Aan de slag met personalisatie: succesvolle personalisatie voorbeelden.

Personalisatie blijft groeien in populariteit en urgentie. Men verwacht steeds persoonlijker en relevanter contact met organisaties. Wil je beginnen met personalisatie van je marketing maar weet je niet hoe? Laat je inspireren door deze succesvolle personalisatie voorbeelden.

Personalisatie op je website

Door het tonen van gepersonaliseerde inhoud op je website, kun je hen een unieke en aantrekkelijke ervaring bieden. Dit vergroot de betrokkenheid en loyaliteit. Op je website kun je personalisatie toepassen door bijvoorbeeld gebruik te maken van gepersonaliseerde landingspagina’s of door bepaalde onderdelen/blokken op een pagina te personaliseren.

Onderstaand een aantal personalisatie voorbeelden op de website:

 • Een bepaalde productcategorie prominenter tonen. Bijvoorbeeld wanneer de bezoeker vaak shopt uit deze categorie. Denk bijvoorbeeld aan een kleding webshop, waar je aan een vrouwelijke bezoeker kinderkleding toont op de homepage, omdat ze vaker shopt uit deze categorie voor haar kinderen dan uit de damescollectie.
 • Dynamische prijsstelling toepassen. Door het gebruik van gegevens over de locatie, tijd van de dag en andere relevante factoren, kan de website gepersonaliseerde prijzen aanbieden aan de klant.
 • Personaliseer de homepage bij een klant die recent een aankoop heeft gedaan. Bij websites waar men minder frequent een aankoop doet, bijvoorbeeld in de reisbranche of grote huishoudelijke aankopen, is het aan te raden om onderscheid te maken tussen een bezoeker die net een aankoop heeft gedaan en een bezoeker die al een tijd geen aankoop heeft gedaan. Toon bijvoorbeeld bezoekers die net een aankoop hebben gedaan iets van service mogelijkheden, verzekeringen of maak het veelgestelde vragen onderdeel prominenter.
 • Aanpassen van de gebruikersinterface. Door gebruik te maken van informatie over de voorkeuren van de gebruiker, kan de website de gebruikersinterface aanpassen, zoals het veranderen van de afbeeldingen en kleuren om de gebruikerservaring te verbeteren.

 

Voorbeeld toepassing personalisatie website – onderscheid terugkerende bezoekers:

Website personalisatie visualisatie

Door het toepassen van deze personalisatie technieken kan een website een betere gebruikerservaring bieden en zo de betrokkenheid van (potentiële) klanten vergroten.

Personalisatie in e-mail

E-mailmarketing is een krachtige manier om een doelgroep te bereiken en personalisatie speelt hierin een belangrijke rol. Personaliseren van e-mail begon enige tijd geleden met ‘Hi {voornaam}’. Er kwamen steeds meer segmentatie toepassingen bij, maar diepgaande personalisatie wordt vaak nog niet toegepast. Je kunt diverse personalisatie technieken toepassen om de inhoud en de boodschap van een e-mail beter aan te laten sluiten bij de ontvanger. 

Onderstaand een aantal interessante voorbeelden voor personalisatie van je e-mailings:

 • E-mail notificatie prijs of product beschikbaar. Wanneer een product tijdelijk niet beschikbaar is of de prijs voor een vakantie of activiteit wat verder in de toekomst, kun je bezoekers een e-mailadres laten achterlaten om een notificatie te ontvangen wanneer de prijs of het product wel beschikbaar is. Win-win: je vergaart potentieel nieuwe e-mailadressen én verstuurt een relevante en persoonlijke mailing.
 • Verleidingstechnieken toepassen in e-mails. Je kent ze wel, de meldingen ‘vandaag al zo vaak bekeken’. Verleidingstechnieken kunnen zeer effectief zijn. Zeker wanneer je A/B test welke persoon uit je database gevoelig is voor welke verleidingstechniek. Verrijk je database door A/B testing op te zetten en ontdek welke verleidingstechnieken bij welk type profiel aanslaan. Deze learnings kun je vervolgens toepassen in je vervolgmailings.
 • Toepassen van dynamische content. Door gebruik te maken van informatie over het surfgedrag of de aankopen van de ontvanger, kan de inhoud van de e-mail worden aangepast aan de interesses van de ontvanger. Zo kan bijvoorbeeld een reisorganisatie specifieke aanbevelingen doen op basis van eerdere boekingen of bekeken reizen.
 • Gebruik locatiegegevens. Met locatiegegevens kan een e-mail worden gepersonaliseerd op basis van de locatie van de ontvanger. Zo kan een restaurant bijvoorbeeld een e-mail sturen met een aanbieding voor een lunchdeal die alleen geldig is in het filiaal dat het dichtst bij de ontvanger ligt.
 • Stem je boodschap af op de fase in de customer journey. Door de fase van de customer journey waarin de ontvanger zich bevindt te herkennen, kan de boodschap van de e-mail worden aangepast aan de behoefte van de ontvanger op dat moment. Zo kan een e-commerce bedrijf een welkomstmail sturen met een korting voor de eerste aankoop, terwijl een loyale klant juist een waarderingsmail kan ontvangen met een exclusieve aanbieding.

 

Voorbeeld toepassing personalisatie e-mail – dynamische content op basis van website gedrag:

Visualisatie email personalisatie voorbeeld

Met deze personalisatie technieken kun je de relevantie van e-mails vergroten en de ontvanger op een effectieve manier aanspreken. Zo kun je als marketeer de betrokkenheid van de ontvangers bij je merk vergroten en uiteindelijk meer rendement behalen met je e-mailmarketingcampagnes.

Personalisatie op Social

Social media advertising is een krachtig middel om de doelgroep van je merk te bereiken. Personalisatie speelt hierin een belangrijke rol om de relevantie van de advertenties te vergroten en de betrokkenheid van de gebruikers te verhogen. Er zijn verschillende manieren om personalisatie toe te passen in Social, zoals:

 • Boodschap en doelgroep nauwkeuriger afstemmen. Door het gebruik van verschillende targetingopties kun je de advertenties specifiek richten op de doelgroep die je wilt bereiken. Denk hierbij aan naast demografische gegevens en interesses, ook gedrag meenemen in je targeting. Zo kun je bijvoorbeeld een advertentie voor een nieuw product richten op mensen die eerder een product van je merk hebben gekocht of interesse hebben getoond.
 • Dynamische productadvertenties. Met behulp van dynamische productadvertenties kun je de inhoud van de advertentie aanpassen aan het surfgedrag van de gebruiker. Zo kan een webshop specifieke producten aanbieden die eerder door de gebruiker zijn bekeken of die vaak samen worden gekocht met een eerder bekeken product.
 • Abandoned cart advertentie. Retargeting kan nog concreter wanneer iemand de check-out is begonnen. Denk hierbij aan een gerichte ‘abandoned cart’ advertentie op Social media om een afgehaakte bezoeker alsnog te converteren.
 • Uitgebreidere lookalike targeting. Lookalike targeting is een targetingtechniek waarbij je op zoek gaat naar gebruikers die vergelijkbaar zijn met je bestaande klanten. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar demografische gegevens, maar ook naar het surfgedrag en de interesses van de gebruiker. Zo kun je bijvoorbeeld een lookalike audience samenstellen op basis van de interesses en gedragingen van je meest loyale klanten.
 • Ga daadwerkelijk in gesprek middels conversational advertising. Conversational advertising is een vorm van adverteren waarbij je in gesprek gaat met de gebruiker. Hierbij kun je gebruik maken van chatbots of live chat om de gebruiker te helpen bij het maken van een keuze. Door het stellen van gerichte vragen kun je de advertentie aanpassen aan de individuele behoeften en interesses van de gebruiker.

 

Voorbeeld toepassing personalisatie Social – abandoned cart advertenties:

Visualisatie personalisatie Social retargeting

Door het toepassen van deze personalisatie technieken in social media advertising kun je de relevantie van de advertenties vergroten en de betrokkenheid van de gebruikers verhogen. Zo kun je als marketeer een groter succes behalen met je social media advertising campagnes en meer rendement behalen op je advertentiebudget.

Personalisatie via Direct Mail

Personalisatie kan ook zeer effectief worden toegepast in direct mail. Hierbij kun je de inhoud van de mailing volledig afstemmen op de individuele behoeften en interesses van de ontvanger. Enkele voorbeelden van personalisatie in direct mail zijn:

 • Dynamische content. Net als bij social media advertising kun je bij direct mail gebruik maken van dynamische content. Hierbij wordt de inhoud van de mailing aangepast aan de individuele interesses en gedragingen van de ontvanger. Zo kan een reisorganisatie bijvoorbeeld verschillende versies van dezelfde mailing maken, waarbij de getoonde vakantiebestemmingen worden aangepast aan de persoonlijke voorkeuren van de ontvanger. Of denk aan het tonen van een afbeelding die aansluit bij het doelgroepsegment (zoals leeftijd) van de ontvanger.
 • Abandoned cart direct mailing. Door het versturen van een fysieke mailing via de post ben je weer daadwerkelijk fysiek in de handen van de doelgroep. Je valt op. Test eens met het versturen van een abandoned cart direct mailing met een persoonlijke en aantrekkelijke aanbieding om de ontvanger toch tot aankoop over te laten gaan. Let op: hierbij is het natuurlijk wel belangrijk af te wegen hoe lang de beslistermijn is versus hoe snel de mailing op de deurmat kan vallen.

 

Voorbeeld toepassing personalisatie direct mail – dynamische content:

Direct mail personalisatie website gedrag visualisatie

Door personalisatie in direct mail campagnes toe te passen kun je de betrokkenheid van ontvangers verder vergroten en de relevantie van de mailing nog verder verbeteren. Zo spring je eruit in plaats van dat je post als algemene reclame wordt gezien.

Wat heb je nodig om te starten met personalisatie?

Ik denk niet dat we je nog hoeven te overtuigen dat personalisatie een krachtig middel is om de klantervaring, betrokkenheid en conversie te verhogen. Natuurlijk zijn er wel enkele belangrijke stappen die je moet zetten om te beginnen met personalisatie.

 1. Verzamel gegevens van klanten: Om personalisatie te implementeren, moet je gegevens verzamelen over je klanten. Wil je echt een stap zetten in personalisatie, beperk je dan niet tot de basisinformatie zoals naam en e-mailadres, maar verzamel meer geavanceerde gegevens zoals koopgeschiedenis en voorkeuren.
 2. Analyseer de gegevens: Nadat je gegevens hebt verzameld, moet je deze analyseren om inzicht te krijgen in het gedrag en de interesses van je klanten. Op basis van deze analyse kun je specifieke segmenten identificeren en gerichte marketingcampagnes ontwikkelen.
 3. Maak gepersonaliseerde content: Met de gegevens en analyses die je hebt verzameld, kun je gepersonaliseerde content ontwikkelen die gericht is op specifieke klanten/klantsegmenten. Dit kan betekenen dat je verschillende versies van je website, e-mails of advertenties ontwerpt en aanpast aan de individuele behoeften en interesses van de klant.
 4. Test en optimaliseer: Personalisatie vraagt om constante evaluatie en optimalisatie. A/B-testen kunnen helpen om de effectiviteit van gepersonaliseerde inhoud te meten en te verbeteren. Door het testen van verschillende versies van je inhoud kun je zien welke het meest effectief is voor elk klantsegment.
 5. Zet technologie in: Om personalisatie op grote schaal te implementeren, heb je de juiste technologie nodig. Dit kan variëren van eenvoudige e-mailmarketingtools tot complexe marketingautomatiseringssystemen en Customer Data Platformen. Deze tools verzamelen en analyseren de gegevens van klanten om geautomatiseerd gepersonaliseerde inhoud te creëren en verspreiden. Door te investeren in de juiste technologie, kun je personalisatie effectief en op grote schaal inzetten om je marketing rendement te verhogen.

 

Voor de toepassing van personalisatie kun je werken met een breed scala aan tools. Ben je benieuwd welke tool het beste bij jouw bedrijf en jouw maturity past? Wij denken graag met je mee! Plan eens vrijblijvend een gratis strategiemeeting in, dan maken we graag nader kennis.

Customer data platform
De opkomst van GA4: Veranderende Data Analyse en de Toekomst van Personalisatie
  Met de komst van Google Analytics 4 (GA4) verandert de ontwikkeling van de klantreis en de manier waarop klanten benaderd kunnen worden. Waar er...
Deel 4: Tracking preventies en mogelijkheden om je metingen te optimaliseren met server side tagging
In deze blogreeks nemen we je mee in de toenemende tracking preventies en mogelijkheden om je metingen te optimaliseren. Er komen namelijk steeds meer beperkingen,...
facebook pixel
Het einde van de Meta Pixel en personalisatie mogelijkheden van Conversion API
Woensdag 19 juli verscheen er een video van Jon morgenstern of VanyerMedia die melden dat het einde van de Meta Pixel inzicht is. Wanneer en...